Altijd te laat… hoe kán dat toch?

En dan kom je gewoon allebei te laat. Stephanie en ik hadden een afspraak vanmorgen. Om 10 uur zouden we samen bezig gaan met leuke en interessante dingen voor – jawel – planningwize! Stephanie was 5 minuutjes te laat en ik heb haar maar liefst nog 10 minuten langer buiten laten zitten omdat ik zelf te laat was. Oeps. Inschattingsfoutje.

Je zou denken dat iemand in zijn vakantie niet te laat kan komen. Niets is minder waar… Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in een normale werkweek zit ik in mijn ritme, maak ik braaf een plan en kom ik eigenlijk nooit te laat. Eerder veel te vroeg. Maar in een vakantie is elke routine, elke vastigheid én mijn normale plangedrag weg. En is mijn tijdsbesef verdwenen…

te laat


Er wordt wel eens gezegd dat er mensen zijn die al-tijd te laat komen. Dat dat in hun systeem zit en dat ze er niets aan kunnen doen. Daar ben ik het deels mee eens: het brein kan wel of niet goed met tijd omgaan en in die zin klopt de stelling wel.
De gevolgen zijn ook voor iedereen vrijwel gelijk: gehaastheid en stress bij jouzelf, irritatie bij de ander, dichte deuren, waarschuwingen van je baas of een opdrachtgever die toch afhaakt. Niet prettig.

Maar er zijn verschillende redenen waarom mensen vaker te laat komen, dus dat je de hele wereldbevolking zomaar in tweeën kunt verdelen, lijkt me wat kort door de bocht.

Als we eens kijken naar de verschillende plantypen, dan wordt al snel duidelijk wat de belangrijkste oorzaken zijn van te laat komen:

tip voor plantype veelzijdig


Een veelzijdig type is simpelweg met teveel dingen bezig. Alles is even belangrijk en ze kan bést nog even dat wasje erin doen of dat mailtje schrijven vlak voor ze weg moet.
Een veelzijdig persoon is ook nog eens impulsiever dan een ander. Ze ziet op weg naar de auto de container staan – oja, die moet ook nog even aan de straat. Of een kopje op het aanrecht dat in de vaatwasser kan. Kijkt de kamer rond of er nog meer staat wat erin moet en hé: ik moet de planten ook nog water geven. Voor je het weet is ze met van alles bezig, behalve met op tijd weggaan. En voilá: te laat.

tip voor plantype in time


Een in time type is vaak echt de tijd kwijt. Ojee, is het al zó laat?! Een In time type kan zich snel in een taak verliezen en wordt overvallen door de tijd. Maar ook bij het plannen van de reis naar de afspraak toe gaat er iets mis. Mensen die nooit te laat zijn bedenken eerst hoe laat ze er willen zijn. Dus niet hoe laat iets begint, maar op welk moment ze binnen willen stappen. En van daaraf plannen ze terug: hoe lang duurt de reis erheen, hoeveel tijd is vooraf nodig enzovoort. Een in-timer heeft vaak alleen in het hoofd hoe laat de afspraak begint, gaat te laat weg en voilá: te laat.

typ voor plantype oog-voor-detail


Een oog-voor-detail type maakt op zich wel een goede planning. Echter, zij kan er niet zo goed tegen als iets anders loopt dan verwacht en kan dan flink uit haar doen raken. Door de stress die dat oplevert, lukt het niet meer goed om na te denken en het plan wat bij te stellen.
Ook is een oog-voor-detail type (dûh..) gericht op de details. Het is niet snel goed genoeg. Dus de make-up moet nog nét iets beter bijgewerkt worden, de tafel moet echt wel netjes en ook de vaatwasser moet toch echt leeg voor ze vertrekt. Daardoor gaat ze te laat weg en voilá: te laat.

typ voor plantype wik-en-weeg


Een wik-en-weeg type twijfelt vaak aan van alles. Is deze outfit wel passend voor de afspraak? Toch nog even iets anders aandoen. Make-up op? Nee, toch te veel; snel er weer af. Heb ik alles wel bij me? Nog even checken. Paraplu mee of niet? Met de auto of de fiets? Enzovoort, enzovoort. Dat kost uiteraard enorm veel tijd, maar de twijfels zijn op dat moment belangrijker dan op tijd komen.
Ook twijfelt ze regelmatig aan zichzelf en dat kan de berg naar een afspraak toe – vaak wanneer er een prestatie van haar wordt gevraagd- zo groot maken dat ze het weggaan gewoon uitstelt. En voilá: te laat.

Je ziet dat het nogal uitmaakt wat de reden is waardoor je vaak te laat komt. Twee tips die vaak worden gegeven zijn “draag een horloge” en “doe niet nog ‘even’ dit of dat”. Beide zijn prima tips: als je niet weet hoe laat het is, wordt het lastig om op tijd weg te gaan. En nog éven iets doen als daar eigenlijk geen tijd meer voor is, is inderdaad niet verstandig. Maar dat lost het probleem niet op als je steeds twijfelt, als je weinig tijdsbesef hebt, als je impulsief bent of als je alles vooral heel goed wilt doen. Dan zul je vooral een eigenwijze oplossing moeten verzinnen. Iets wat bij jou past. En dat begint dus met inzicht in jouw plangedrag.

De cursisten van de online Planningwize training “succes met jouw eigenwijze planning” bijvoorbeeld, gaan dáár daarom eerst mee aan de slag.
Hoe zit het eigenlijk met jou? Kom jij regelmatig te laat? Waar zit hem dat bij jou in? En welk kleine stapje kun je zetten om vaker op tijd te komen?

Jouw persoonlijkheid kun je niet veranderen; we weten dat je beleving van tijd eigenlijk niet is te verbeteren. Maar door beter te plannen kun je de grootste schade wél beperken. Ikzelf ben er bijvoorbeeld erg bewust mee bezig en kom daardoor - behalve in de vakantie 😉 - vaker véél te vroeg dan te laat. Wat mij daarbij helpt en wat wél voor iedereen geldt, is minder inplannen in meer tijd....  

succes met jouw eigenwijze planning

Succes met plannen!
Elvira

PS: Weet je niet wat voor plantype je – vooral - bent? Doe dan nog even de gratis plantype-test.