flat tomato

De Flat Tomato App, is dat wat?

Als je het lastig vindt om tijd in te schatten, kan een timer je helpen. Ik vertelde je al over de “pomodori-techniek”. Die is gebaseerd op een kookwekker, maar zelf kan ik écht niet tegen het getik van zo’n ding. Gelukkig zijn er veel apps die een beter alternatief zijn. Om je een beetje te helpen bij het zoeken in de app-jungle, zet ik de komende weken steeds een review van een timer app op de site. De tweede app-review is van de Flat Tomato: de "platte tomaat", die daarmee direct verwijst naar de Pomodori-techniek.


Het belangrijkste voordeel van de Flat Tomato is, dat deze precies doet wat in de Pomodori techniek wordt aangeraden: 25 minuten werken en dan 5 minuten "pauze". Na 3 van deze blokken heb je in plaats van 5, 15 minuten pauze.
In deze app wordt dat meteen zo ingepland, zodat je hem alleen maar "aan" hoeft te zetten. 

Je kunt overigens ook kiezen voor een korter of langer werkblok als je dat (toch stiekem) prettiger vindt. En ook de pauzes kun je iets langer of korter maken.

flat tomato


Je start de timer door erop te tikken; de rest gaat vanzelf. Tik je er nog een keer op, bijvoorbeeld omdat je eerder klaar was met je taak, dan spring je meteen door naar het volgende tijdsblok. Wil je stoppen met het tijdsblok, bijvoorbeeld omdat je een telefoontje tussendoor kreeg of zo, dan dubbeltik je erop. Daarna kun je weer met 1 tik opnieuw beginnen met het tijdsblok.

Ik heb de gratis versie van de Flat Tomato uitgeprobeerd, die de belangrijkste functies heeft. Je kunt ook een plan met taken maken, bijvoorbeeld voor taken die steeds evenveel tijd kosten. Het lijkt mij niet verstandig om voor elk type taak helemaal zo'n plan te maken; het kost even tijd, én het zorgt er juist niet voor dat je in je systeem krijgt dat je steeds 25 of 30 minuten werkt en wat je in die tijd zou kunnen afkrijgen. Maar goed, dat is een kwestie van uitproberen.


Als ik even op mijn mobiel zoek naar een functie van de Flat Tomato, krijg ik meteen een melding dat ik nog zoveel minuten aan deze taak zou moeten werken. Dus ik krijg op mijn donder: wég die mobiel, je moet aan het werk zijn 😉

Wat ik zelf lastig vind (maar dat zegt vooral iets over mij als "In Time type"...) is dat ik toch graag even iets afmaak als na 25 minuten het belletje rinkelt. En de tijd loopt dan door dus het gaat van mijn pauzetijd af. Dat irriteert me nu, maar eigenlijk is het beter om juist wél even te stoppen. Dus dat moet ik maar eens wat strikter gaan toepassen denk ik. 


Deze timer bevalt mij goed, omdat hij precies doet wat ik met de Pomodori techniek wil bereiken. Wat ik lastig vind is dat ik steeds vergeet of ik 1 of 2 keer moet tikken en dat dan dus steeds fout doe. Waarmee ik de structuur in de war breng.

Het instellen van de taken en het plan werd mij niet snel genoeg duidelijk en ook het doel ervan ontgaat mij even. 

Maar wel een zeer bruikbare app als je meer inzicht in je tijd wilt krijgen en meer tijdgevoel wilt ontwikkelen.


Conclusie:

De Visual Timer app krijgt van mij een 8.

Gebruiksvriendelijkheid: 8
Aanpasbaarheid: 8
Mogelijkheden: iets te veel naar mijn smaak

PS: lees hier meer over de Pomodoro techniek op Wikipedia