relatieve tijd

De relatieve tijdstheorie

Als mensen geen klokken of kalenders zouden hebben, zou tijd dan bestaan? Je kunt dan in ieder geval niet te laat komen. Of iets te laat inleveren. Of je laten overvallen door een toets die je niet zag aankomen…. Herkenbaar?

relatieve tijdHet begint allemaal bij hoe je tijd beleeft. Een eenzaam ritje kan veel langer duren dan hetzelfde ritje naast een gezellige vriendin. In je beleving dan. Einstein zei met zijn relativiteitstheorie: tijd is relatief. Hij betrok het op natuurwetenschappen, maar het is ook van toepassing op ons dagelijks leven. Hij zei het prachtig: “De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren”.

Maar de “relatieve tijdstheorie” gaat verder: de manier waarop je tijd beleeft zit simpelweg in je systeem. En net als bij ruimtelijk inzicht, ben je er wel of juist niet goed in. Iemand die weinig besef heeft van tijd, vertrekt vaker te laat van huis, kan slechter inschatten hoe lang iets zal gaan duren en is vaak niet (of nét) op tijd klaar. Er zijn veel mensen die hier “last” van hebben. Lastig als je daar dan op wordt aangesproken. Alsof iedereen dat even goed moet kunnen, zonder dat ons is geleerd hoe je het beter aan kunt pakken.

Ik ben in het verleden vaak afspraken vergeten. Niet uit onwil of laksheid, maar mijn tijdbeleving is gewoonweg flut. Daar is niet veel aan te doen, behalve hulpmiddelen inschakelen. Een betere, bewuste planning helpt mij, ik zorg dat ik mijn prioriteiten helder heb, en, eerlijk is eerlijk: mijn mobiele agenda geeft een pingeltje als ik iets moet.

Het begint met inzicht in jezelf: waar en waarom gaat het eigenlijk “mis”? En dan kun je er iets aan doen. Weet je al welk type jij bent? Klik hier voor de test. Ben je, net als ik, vooral een “In Time” type? Dan gaan deze 6 tips je zeker helpen. Succes met plannen!

Elvira

zo krijg jij meer grip op jouw tijd