doelen

Doelen en tijd

Je bent best druk. Of misschien wel heel druk. De hele dag bezig met belangrijke dingen. De dag vliegt voorbij, je voelt je gehaast en mogelijk heb je lang niet altijd alles af wat je zou willen of moeten. Maar, heb je je wel eens afgevraagd voor wíe die dingen belangrijk zijn? Zijn ze voor jou belangrijk? Of doe je wat je denkt dat anderen van jou verwachten?

We willen ons nuttig maken. Van een ander horen dat we het goed gedaan hebben. Of in elk geval: niet dat we iets verkeerd hebben gedaan. En dat is heel menselijk. Maar als je steeds doet wat anderen van je verwachten, of wat je dénkt dat anderen van je verwachten, dan loop je aan jezelf voorbij. Met alle – ongezonde en onprettige – gevolgen van dien.

Iemand vertelde mij eens dat ze, voor ze op vakantie ging, haar kasten helemaal netjes maakte. Ik vroeg haar waarom. Als ik op vakantie ga zorg ik dat het netjes is, omdat ik dat fijn vind als ik thuiskom. Maar de kasten opruimen? Nee.
Ze vertelde dat ze dat deed omdat er op vakantie iets met haar zou kunnen gebeuren, waardoor anderen dan haar kasten zouden moeten leegmaken. “Ik wil niet dat ze denken dat ik een sloddervos was!”. 
Ik moet heel eerlijk zeggen: als míj iets zou overkomen, dan hoop ik serieus dat het mijn nabestaanden niet uitmaakt of mijn kasten wel of niet netjes waren. Dat ze zich om andere dingen druk maakten dan om mijn al dan niet geordende kasten. Dan maar een sloddervos wat mij betreft.

doelen

Ik denk dat het enorm belangrijk is dat je zolang je leeft je tijd besteedt aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. Niet per sé alleen maar de leuke dingen, maar wel de dingen die er volgens jou echt toe doen. En dan hoef je wat mij betreft niet eens de wereld te redden (hoewel ik je niet zou tegenhouden). Het gaat om waardevolle zaken, zoals je gezin of familie, wat je in of met je werk wilt bereiken, hoe je leefmilieu eruit zou moeten zien, hoe gezond je wilt leven enzovoort. Hoe dat er precies uitziet, is niet voor iedereen hetzelfde. Maar wat wel voor iedereen geldt, is dat het je leven een stuk duidelijker maakt als je weet waar jij je kostbare tijd aan wilt besteden. Wat zijn jouw persoonlijke doelen?

Ik las eens een boek, “the Big Five for Life” van John Strelecky. Op zich was ik niet bijzonder onder de indruk van het verhaal; het is nogal “Amerikaans” geschreven, maar de achterliggende gedachte was wél mooi. Precies hetzelfde geldt voor het boek “Twaalf Zuilen” van Jim Rohn. Beide boeken zetten mij namelijk aan het denken over mijn levensdoelen en hebben mij wel geholpen om te bedenken wat voor mij echt belangrijk is.

Als je het lastig vindt om te bepalen wat je doelen zijn, dan helpt het misschien om na te denken over je leven tot dusver en je te realiseren waar je dankbaar voor bent (aan wie of wat dan ook). Een wandeling in de natuur, liefst alleen, helpt je om dat allemaal in alle rust langs te laten komen.

Ook terugkijken naar de dingen in je leven waar je door geraakt werd, waar je kracht en energie van kreeg, kan helpen. Mijn broer zei mij eens: “eigenlijk zou iedereen moeten doen wat hij vroeger op woensdagmiddag graag deed”. Wat deed jij het liefst vroeger, toen je kind was?

doelen

De dingen waar je dankbaar voor bent en de dingen die je altijd graag deed, hebben vaak overeenkomstige thema’s: dat zijn de dingen die voor jou er echt toe doen in je leven.

Samen met inzicht in je eigen sterke kanten en valkuilen, vormt het inzicht in je levensdoelen het fundament van “eigenwijs” plannen en succesvol omgaan met je tijd. Daarom stuur ik bij elke bestelde Planningwize planner een “schijf van vijf” mee: een tabblad waarop je je levensdoelen kunt noteren, zodat je steeds in het zicht zijn als je een planning maakt.
Elke taak die je inplant leg je als het ware even langs die “meetlat”: past het er niet bij? Dan plan je de taak niet in, maar zeg je “nee” of delegeert het.
Overigens is de “schijf van vijf” HIER ook gratis te downloaden.

Hoewel dat wat voor jou belangrijk is in de loop van de tijd best wat kan verschuiven, zorgt het helder hebben ervan wel voor focus: je kunt je steeds afvragen of dat wat jou zou druk maakt een bijdrage levert aan jouw levensdoelen. En dat betekent dat je veel vaker “nee” gaat zeggen. Tegen die bestuursfunctie waarvoor je werd gevraagd. Of elke “wil jij voor mij… want dat kun jij zo goed”. Vereerd? Uiteraard. Voel je je verantwoordelijk? Zeker. Maar is het voor jou niet écht belangrijk? Dan is het antwoord toch nee. 

Door heel bewust te kiezen voor datgene dat bij jouw doelen past, heb je zelf meer grip op je tijd. Jíj bepaalt. Dat maakt je gelukkig en het geeft rust.


Succes met plannen!

Elvira

doelen