Een goede to-do lijst maken… to do or NOT to do!

Afgelopen vrijdag zat ik in de trein, op de terugweg vanaf Schiphol. Mijn goede vriend naast mij lag heerlijk te slapen. Ik voelde me helemaal ontspannen, na een heerlijke paar dagen niksdoen.

Maar… Hoe dichter we bij huis kwamen, des te meer ik bedacht wat ik allemaal nog moest doen. Met twee bedrijven is er natuurlijk ook best wat werk te doen. En ik ken mijzelf: ik blijf dan dingen bedenken tot ik het eigenlijk niet meer kan overzien.

Dat werkt natuurlijk niet. Succesvolle mensen doen niet klakkeloos alles wat in ze opkomt, maar kiezen dat wat ze echt verder brengt. Dus: ik riep mijzelf een halt toe en schreef alleen de 7 dingen op die passen bij mijn doelen. Dit artikel schrijven bijvoorbeeld. En sporten.  Wat ik ook deed is 2 dingen opschrijven die ik NIET zou gaan doen:

Wil jij ook een to-do lijst maken die je kunt overzien, die zorgt voor overzicht en vooral: die af komt? Volg dan deze stappen:

  1. Kies een vast moment in de week voor het maken van een plan. Ik doe dit elke maandagochtend, fris aan het begin van de week. Mijn to do lijstje wordt gevuld en mijn planning gemaakt. Zo start ik de week met overzicht.
  2. Zorg dat je weet wat je écht wilt bereiken. Waar wil jij je kostbare tijd aan besteden? Wat zijn je doelen, persoonlijk en zakelijk?
  3. Noteer maximaal 7 taken op je to-do lijst. Meer kun je niet overzien. De kans is dan groot dat je allemaal kleine taken gaat doen om maar wat weg te kunnen strepen. Afstrepen is wel fijn, maar als daardoor belangrijke dingen blijven liggen, geeft het alleen maar méér stress. En dat willen we natuurlijk niet.
  4. Check bij elke taak of die je inderdaad dichter bij je doelen brengt. Zo niet, hoort de taak dan wel op je to-do lijst? Zet hem dan liever op het lijstje “NOT to do”!
  5. Zorg dat het taken zijn die echt af kunnen komen. “De was doen” is op zich wel duidelijk genoeg: als er geen vuile was meer is, is het klaar. Maar “marketing doen” is te vaag. Want wanneer is dat dan af? Bedenk bij elke taak dus of die echt is af te ronden. Zo niet: maak de taak dan kleiner.
  6. Schat in hoeveel tijd de taak kost en bedenk dan wanneer je die het beste kunt gaan doen. Begin niet klakkeloos bovenaan je lijstje met een taak die 2 uur kost, als je maar een half uurtje de tijd hebt….
  7. En tenslotte: bij elke taak die klaar is realiseer je je hoe dit jou dichter bij jouw doelen heeft gebracht. Streep het lekker door als je iets klaar hebt (en vul je lijstje niet meteen weer aan met een nieuwe taak!).

 

Succes met plannen!

Elvira

PS Bekijk onze “To-do-or-not-to-do lijstjes”