overzichtelijk financieel jaarplan

Een overzichtelijk financieel jaarplan in 5 simpele stappen

Een overzichtelijk financieel jaarplan geeft rust en focus op je doelen.

Vandaag is kerstboom dag 🙂 Al járen zet ik op de dag na Sinterklaas de kerstboom op met mijn dochter. Geloven doet ze al lang niet meer, maar mijn volwassen dochter en ik houden nou eenmaal van tradities. Tradities en gewoonten zorgen voor een bepaalde regelmaat in de tijd om je aan vast te houden en naar toe te leven. En ze zijn natuurlijk ook vooral gezellig!

Een andere gewoonte van mij is om aan het eind van het jaar mijn financiën onder de loep te nemen. Vorige week vertelde ik je over mijn "potjes" en minstens 1x per jaar bekijk ik die kritisch en pas ik ze aan op de huidige situatie.

Ook maak ik een simpel maar overzichtelijk financieel jaarplan. Ik ben geen boekhouder, houd niet van cijfertjes en heb weinig tijd. Dus je zult bij mij geen gedetailleerde begroting zien tot drie cijfers achter de komma. Maar ik weet wel dat het belangrijk is om jezelf doelen te stellen. Ook financieel. Je gaat je handelen namelijk richten naar je doelen, dus een doel is echt nodig. En dat kan in 5 eenvoudige stappen. Laten we beginnen.

Stap 1: ga er even voor zitten en schrijf op wat - in financieel opzicht - belangrijk voor je is.Een overzichtelijk financieel jaarplan begint met doelen. Wat wil je in 2021 voor elkaar krijgen? Denk nog niet in getallen, maar alleen aan wat je echt wilt. Voorbeelden: een huis of bepaalde auto (kunnen) kopen, een sabbatical (kunnen) nemen, schuld of hypotheek aflossen, een buffer opbouwen, financieel onafhankelijk zijn enz. En bedenk waarom je dat graag wilt. Maak het concreet met een foto of desnoods een heel moodboard.

Dit is de belangrijkste stap, dus leef je uit 🙂

Stap 2: bedenk / reken uit / laat je informeren over hoeveel geld hiervoor nodig is.
Een doel moet wel concreet zijn: je moet weten om hoeveel geld het gaat. Ook als dit niet in een jaar te bereiken is, noteer je het totaalbedrag dat je op enig moment op je rekening wilt hebben.

Stap 3: bepaal hoeveel geld je per maand vrij kunt maken voor dit doel.
Als het goed is weet je hoeveel er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Als je een eigen bedrijf hebt, dan weet je het misschien wat minder precies, maar ook dan kun je een inschatting maken van wat maandelijks nodig is om je doel op jouw moment te behalen. Heb je nog helemaal geen inzicht in je inkomsten en uitgaven? Dan is dit het moment om daarvoor te zorgen!

Stap 4: wanneer wil je je doel bereiken? Noteer een specifieke datum. Maak daarmee een tijdlijn om inzichtelijk te maken hoe de weg ernaartoe eruit ziet. Doe dat lekker op je eigen manier: op papier, in excel of heel creatief met een waslijn of zo. En ook hier: hoe concreter, hoe beter!

Tip: je kunt stap 3 en 4 ook omdraaien: als je een "deadline" hebt voor je doel, kun je ook uitrekenen hoeveel geld je dan per maand opzij moet zetten.


Stap 5: noteer mogelijke valkuilen en je "coping-strategie". Geen enkele planning verloopt precies zoals gepland. Ook een financiële planning niet. Daarom is het belangrijk dat je vooraf probeert te bedenken waar het mogelijk "mis" kan gaan.

Bijvoorbeeld in een dure verjaardags- of vakantiemaand, als je onverwacht meer moet uitgeven dan verwacht of als er een maand minder binnenkomt. Denk ook aan voor jou lastige momenten: ben je gevoelig voor Black Friday aanbiedingen? Bedenk dan ruim op tijd hoe je er dan toch voor zorgt dat je je aan je (spaar-) doel houdt.

Zorg dat je dit jaarplan regelmatig (mínstens elke maand, maar liever wekelijks) bekijkt. Check of je nog goed op weg bent en geef jezelf een schouderklopje als dat zo is. En lukte het even niet: pak het dan zo snel mogelijk weer op.
Zo ga je je financiële doelen voor 2021 halen. Zonder twijfel.

Succes met plannen!

Elvira