afstel

Uitstellen? Nee joh…

Een Wik-en-weeg type kan moeilijk kiezen. Ze heeft moeite met focus; niet omdat ze afdwaalt, maar omdat er misschien nog wel een betere keuze is, of iets beters te doen. Ze is voortdurend op zoek naar hoe het beter of anders kan en neemt daardoor moeilijker een besluit.

Weet je, wik-en-weger, jij bent de kampioen... in uitstellen! Van alle types ben jij degene bij wie van uitstel soms zelfs afstel komt! Dat is jammer, want je hebt heel veel in huis, en ook veel ideeën. En als die ideeën niet omgezet worden in mooie acties, dan laat je veel van (en voor) jezelf liggen. Zo jammer!

Het is wel logisch dat het bij jou zo loopt, want je wacht altijd op het juiste moment en de juiste tijd. Je bent niet altijd zeker over of jouw ideeën wel zo geweldig zijn. Of haalbaar. Of misschien succesvol zou kunnen worden. Maar...verrassing... het juiste moment en de juiste tijd maak je zelf. Dus als je erop blijft wachten, schuift dat geweldige plan van je af. 

afstel

Het juiste moment?

Iedereen vraagt zich wel eens af of het nú het juiste moment is om iets te doen. Vooral een veelzijdig type doet dat vaak, omdat het huidige moment beter lijkt om iets anders te doen. Maar jij, lieve wik-en-weger, doet dat dus vaak uit onzekerheid. Er is veel twijfel over je taak of plan. Je broedt er misschien al wel een tijdje op, maar je komt er eigenlijk niet mee tot een uitvoerbaar plan. Het blijft een beetje wachten op dat éne moment waarop alles duidelijk wordt. En je vertrouwen krijgt. 

Zoals je zelf eigenlijk ook wel weet, moet je dus vooral vertrouwen krijgen in je eigen ideeën. Nou wil ik niet de psycholoog uithangen, maar je gewoon een paar tips geven waar je vast al wel wat aan hebt.


De belangrijkste tip tegen jouw uitstelgedrag

Merk je dat je iets aan het uitstellen bent? Pak dan een vel papier en ga alles opschrijven waarom het wél een goed idee is, waarom het succesvol zou kunnen zijn en waarom het voor jou belangrijk is om het aan te gaan pakken. Schrijf je twijfels niet op, maar draai ze om: "Ik denk dat ik het niet kan" wordt iets als "Ik vertrouw erop dat ik het wel kan". En is er een "beer op de weg" die je niet kan afschieten? Vertel jezelf dan wanneer je er wel vertrouwen in kunt hebben. Als je het met iemand samen zou kunnen doen bijvoorbeeld.
Zorg dat er alleen positieve dingen op je papier komen te staan, zodat je er vertrouwen in gaat krijgen. 

Als je dan de durf en de motivatie te pakken hebt, ga je de kleine stappen uitzetten om te komen waar je wilt. Maak "dabjes": doelgericht af te strepen brokjes, die steeds zo klein zijn dat je ze aandurft en kunt overzien.

Als je een positief gevoel hebt bij je plan, merk je dat het beste moment om iets te starten gewoon het "nu" is. En dan gaat het je lukken. Een sparring-partner kan hierbij helpen. Dat kan een vriend of vriendin zijn, maar als je er echt hulp bij nodig hebt, dan kun je mij er ook voor inschakelen. Denk er maar eens over na.

Succes met plannen!
Elvira

PS: Natuurlijk "ben" je niet alleen een Wik-en-weeg type. Weet je in welk type je jezelf nog meer herkent? Meld je dan even aan voor de momentjes die daarbij horen, zodat je nog meer tips krijgt die bij je passen. 

zelfverzekerd