
Potjesmens – potjes voor overzicht in geldzaken
Potjes voor overzicht in geldzaken
Ik had de afgelopen week een griepje. Een "gewoon" griepje; in 2020 is het vooral belangrijk om dat erbij te vermelden. Voor iemand die nooit ziek is, was het een vreemde gewaarwording. Mijn lijf deed raar, maar mijn brein ook! Om toch iets te doen, ben ik maar eens bezig gegaan met het ordenen van mijn financiën. Altijd een leuk klusje, nietwaar 🙂
Mensen die het moeilijk vinden om te plannen zijn niet zelden ook impulsief en als het gaat om geld kan dat een onhandige combi zijn. Daarom is het extra belangrijk om daar alert op te zijn. Vooral door te zorgen voor overzicht in je inkomsten en uitgaven.

Geld moet je plannen. Het komt op bepaalde momenten binnen en op andere momenten gaat het er (helaas) ook ‘zomaar’ weer uit. Daarom is het plannen van je geld een van de belangrijkste plan-activiteiten naast het plannen van je tijd.
Zorg voor overzicht en een (eenvoudig, werkbaar) financieel plan. Volgende week vertel ik je daar trouwens meer over; vandaag gaat het eerst over potjes,
Zelf ben ik nogal een “potjesmens”: ik weet graag wat ik waarvoor beschikbaar heb. Als alles op één rekening staat, dan lijkt het soms alsof je lekker veel te besteden hebt. En als je best impulsief bent – zoals ik - dan bestaat het gevaar dat je toch sneller iets uitgeeft dan verstandig is. Zéker in de afgelopen “black Friday” week.

Ik heb sinds een paar jaar Bunq als bank en, zonder daar nou specifiek reclame voor te maken, dat bevalt mij enorm goed. Ik kan namelijk tot wel 25 rekeningen aanmaken, die werken als potje. Ik weet dat lang niet iedereen een idee heeft van welke potjes handig of belangrijk zijn, vandaar dat ik hier graag mijn “potjes” met je deel. |

Huishoudelijk – daar betaal ik in principe alleen de boodschappen en benzine van. |
Vakantie en uitjes - altijd een kostbare business, dus zet ik daar maandelijks geld voor opzij.
Vervangen grote spullen – om ervoor te zorgen dat er t.z.t. geld is voor een nieuwe wasmachine, fiets of auto spaar ik daar maandelijks voor.
Shoptegoed – eigenlijk gewoon “zakgeld”: om zomaar iets te kunnen kopen omdat ik daar zin in heb
Financial freedom – ik wil een lekkere buffer opbouwen, gewoon voor de zekerheid. Omdat je niet weet hoe de toekomst zal zijn en het heel fijn is als je een buffer hebt.
Leuke dingenpotje – geld voor dingen als lekker uit eten, naar de film, theater, borrelen met vrienden enz. Als het straks weer kan dan.
Op dit overzichtje is “onvoorzien” niet te zien, maar die is er ook. Bijvoorbeeld voor eventuele zorgkosten die uit het eigen risico moeten worden betaald. Hier zit een maximum op: als er “te veel” op komt te staan, gaat het overschot automatisch naar “Financial Freedom”.
Op deze manier houd ik overzicht en grip op mijn geld. Ook voor mijn bedrijven (Obalo en Planningwize) heb ik dergelijke potjes. Ik merk dat ik hierdoor minder snel "maar even" iets uitgeef. Want het verdwijnt dan wel echt uit een potje 🙂
Hopelijk helpt deze mail je; al was het maar om even weer kritisch naar je uitgaven te kijken. Uiteraard ben ik ook heel benieuwd naar jouw “potjes”! Welke potjes vind jij handig en waarom?
Op veler verzoek ga ik volgende week met je kijken naar een snel en eenvoudig financieel jaarplan voor 2021.
Succes met plannen!

PS: misschien kan de Planningwize Budget-weekplanner (zie onder) jou ook helpen om meer inzicht te krijgen in je geldzaken!
Twee van de reviews op Bol.com:
"Ik vind het bijhouden van financiën een ellende. Om dit voor mezelf leuker te maken heb ik een fijne financiële planner gekocht. Mooi uiterlijk, tips, snelle levering en een leuke prijs. Zeker een aanrader!"
"De planner is erg handig om te gebruiken. is overzichtelijk en je kan er alles mee bijhouden. Het is een fijne planner. Echt een aanrader om te kopen als je jouw financiën op orde wilt houden."