Life is all about… priorities

Op het moment dat ik dit schrijf is voor veel mensen de zomervakantie al weer voorbij. Niet voor mij: wij, in de “regio Noord”, starten pas weer in september. Voor mij voelt het als Oud en Nieuw. Met goede voornemens en al.

Na deze lange periode met prachtig weer, veel leuke momenten en nauwelijks verplichtingen zal het straks wel weer lastig zijn om gewoon weer door te gaan tot de orde van de dag. We doen het wel en ik zie ons al vertellen over onze zomer en alvast klagen over het weer en de naderende herfst. En dan gaan verder waar we gebleven zijn.

Mijn praktijk “Obalo” in Raalte houdt de schoolvakanties aan, en omdat ik ook in het onderwijs heb gewerkt weet ik niet beter dan dat mijn “jaar” na de zomervakantie begint.  Zoals ik zei: voor mij voelt het dus als Oud en Nieuw. Met goede voornemens en al! Ik wil écht een paar kilo’s kwijt, ik wil mijn werk- en thuistaken beter afbakenen, en ik wil vaker “nee” zeggen.

Gelukkig heb ik daar al een start mee gemaakt en ik moet zeggen, het gaat me al behoorlijk goed af. Hoe ik dat doe?

Ik heb een poosje geleden bepaald waar mijn persoonlijke prioriteiten liggen. Mijn “Schijf van Vijf” met de vijf állerbelangrijkste dingen in mijn leven. Een van de belangrijkste dingen is dat ik mijn gezin voldoende aandacht wil geven, onder meer door zo vaak mogelijk samen te koken en te eten. Een tweede prioriteit is dat ik mensen (kinderen, jongeren, volwassenen) wil helpen om succesvol te worden in wat ze doen. En dat ik daar voldoende mee verdien om leuke dingen te doen. Want dat staat ook in mijn Schijf van Vijf: genieten van het leven en de geweldige mensen om mij heen.

Alles wat ik doe, moet passen bij mijn “Schijf van Vijf”.  Vind ik dat ik iets moet doen? Of vraagt iemand iets aan mij? Dan leg ik het langs die meetlat. Past het er niet bij? Dan doe ik het niet meer! Mijn tijd is eenvoudigweg te kostbaar. Al het andere is nog steeds voldoende werk om mijn week mee te vullen en daar gebruik ik dan de prioriteitenplanner* voor.

 

Weet je, elk moment is een moment voor goede voornemens: je kunt áltijd iets veranderen als je vindt dat het niet lekker loopt. Iets nieuws betekent ook: je ergens op verheugen, een plan kunnen maken en ergens een succes van maken. Maar zorg vooral dat je je tijd besteedt aan de dingen die er voor jou echt toe doen. Maak er een mooi jaar van!

 

Succes met plannen!

Elvira

PS: De schijf van vijf is hier gratis te downloaden!

* De prioriteitenplanner wordt op dit moment aangepast aan de Planningwize-stijl. Houd de site in de gaten, want hij zal een beperkte periode gratis te downloaden zijn!

schijf van vijf