vergeten

Oeps, vergeten!

Een van de dingen waar ik de laatste tijd veel vragen over krijg is dingen vergeten. Dingen vergeten te doen.

Het is natuurlijk ongelooflijk lastig als je dingen vergeet te doen want, los van dat je dan zelf behoorlijk teleurgesteld in jezelf van kunt raken, en gefrustreerd, het kan ook zijn dat mensen boos worden op je, omdat je afspraak bent vergeten of zo.

Geld

En het kan ook zijn dat je geld laat liggen voor je bedrijf. Want als jij bijvoorbeeld een potentiële klant vergeet terug te bellen dan wordt dat over het algemeen niet echt gewaardeerd. En ook als je nou afspraken niet nakomt, dan wordt dat niet per sé als professioneel gezien. Dan kan het ook zijn het bestaande klanten afhaken. Dus dat is echt heel vervelend.

En vooral in gekke periodes en zoals de corona tijd en ook deze vakantieperiode - ook al heb je zelf geen vakantie, je merkt wel dat dat er veel minder regelmaat is. Er gebeurt veel meer wat normaal gesproken niet op je op je planning staat. Veel meer spontaan. En dat is aan de ene kant heel leuk maar het zorgt er wel voor dat je veel minder besef hebt van de tijd. En we kunnen ons allemaal voorstellen dat het heel logisch is, dat je als je je routines kwijt bent, dat je je houvast ook kwijt bent en vervolgens dus dingen vergeet.

Dat dus

Een aantal jaren geleden had ik daar zelf wel vrij veel last van. Ik had bijvoorbeeld zelfs met de pedicure de afspraak dat als ik er niet was, dat ze mij gewoon moest bellen, want dat ik waarschijnlijk gewoon thuis zat, maar dat ik het gewoon vergeten was. Zo'n pedicure afspraak die heb je eens in de zoveel weken - ik weet echt niet eens hoeveel weken -
Dat staat dan wel in mijn agenda maar daar keek ik dan niet goed genoeg in. En zeker in dit soort gekke periodes ging dat dus hopeloos mis.

Dat vond ik natuurlijk heel erg vervelend dus heb ik nagedacht over hoe je dat het beste kunt oplossen en dat lukt: ik vergeet eigenlijk bijna nooit meer iets te doen. Vooral niet dat soort afspraken waar andere mensen bij betrokken zijn. Maar ook niet bijvoorbeeld terug bellen van klanten.

Hoe doe je dat dan?

Nou, je zorgt vooral voor een heel goed overzicht. Je hebt de neiging om in vakantieperiodes bijvoorbeeld toch wat minder in je agenda te kijken of op je planner te kijken en dat blijft toch wel echt een heel belangrijk dingetje. Kijk, de routine die je hebt is dat je altijd elke ochtend wakker wordt, dat hoop ik in elk geval, en de meeste mensen ontbijten ook. Dus als je bijvoorbeeld rond die periode gewoon toch eventjes in je planner kijkt, of in je agenda, dan kun je dat soort dingen redelijk ondervangen. Dus door gewoon vooruit te kijken, dat is echt wel heel erg belangrijk

Hoe dat nou eigenlijk komt, dat dat nodig is van buitenaf? Nou, niet voor iedereen; er zijn mensen die hebben geen planner nodig natuurlijk. Maar als je zelf niet zo'n briljant tijdsbesef hebt, dan heeft dat vaak te maken met hoe jouw brein en tijd voor zich ziet. Dat moet je maar eens proberen: kijk eens of je bijvoorbeeld kunt nadenken over bijvoorbeeld aankomende donderdag. Hoe ziet die lijn in je hoofd eruit? Is dat is het een lijn of is het meer een cirkel of ziet het eruit als een agenda of kun je helemaal niks voor je zien? Dat kan allemaal.

En het helpt je als je het toch wat meer probeert te zien als een soort lijn die van je afloopt.

Dus we zijn bijvoorbeeld vandaag op de zondag. Hier is maandag om daar is dinsdag en zo loopt dat vooruit totdat je het eigenlijk niet meer kunt zien.

Mijn eigen tijdlijn kan ik vanaf zondag ongeveer tot en met woensdag of donderdag zien. Ik zie de dagen daarna wel maar niet meer in detail. Ik kan niet meer echt zien wat ik op die dagen moet doen.

Je kunt je dan voorstellen dat je een afspraak met een soort pin, een speld prikt op een bepaald moment. Dat helpt je om de afspraak op een bepaald moment gewoon voor je te zien en vervolgens er toch wel makkelijker aan te denken.

Het makkelijkst is natuurlijk wel echt opschrijven zelf, maar ja, je hebt niet altijd je planner of je agenda bij de hand en dan helpt het wel omdat dat te visualiseren. Dus als je echt iets belangrijks moet doen waarbij je het essentieel is dat je het niet vergeet dan helpt een visualisatie op zo'n tijdbalk. Die helpt je om je afspraak niet te vergeten of de activiteit niet te vergeten.

Mocht je nou meer informatie willen over tijd, over plannen ga dan even naar de website en doe in elk geval eerst de plan-type test zodat je een idee hebt van wat voor type planner je bent. Want meer inzicht in jouzelf en waarom bepaalde dingen wel of niet zo goed lukken dat helpt je in elk geval altijd.

En dan krijg je via de e-mail van mij regelmatig tips en adviezen. En ook op de website kan je natuurlijk van alles vinden wat ik al eerder geschreven heb.

Succes met plannen!

Elvira

Oja: wil je minder vergeten te doen, meer tijd voor jezelf en toch je takenlijst steeds afkrijgen? Wil je graag grip op je tijd, en kunnen plannen op een effectieve manier die wél bij jou past? Je grenzen aangeven en productiever zijn?
Dat kan echt! 
Ik leer je online hoe je dat doet: lekker in je eigen omgeving en in je eigen tempo. De Planningwize planner t.w.v. 34,95 plus veel extra's krijg je daarbij cadeau.
Klik snel hieronder voor alle info.