werkgeheugen

Plannen en werkgeheugen

In alles wat ik schrijf over plannen komt de term "werkgeheugen" regelmatig naar voren. Dat is zeker niet voor niets: het werkgeheugen is namelijk - onder andere - bij het plannen en het uitvoeren van je plan een enorm belangrijke functie van je brein. 

Net als een computer kan een brein niet zonder werkgeheugen. Het is niet het geheugen waarin je gebeurtenissen bewaart, maar het geheugen waarin je kort informatie opslaat waar je ondertussen iets (anders) mee moet doen. Als het ware een post-it in je brein. Als je gedaan hebt wat erop staat, mag-ie weer weg.

Zoals het onthouden van een telefoonnummer en tegelijkertijd een briefje zoeken om het op te schrijven. Of zoals het uitrekenen van een som, het maken van een sudoku. Maar ook het ophalen van spelregels uit je langetermijngeheugen tijdens het spelen van een spel.
Bij het uitvoeren van een planning gebruik je je werkgeheugen ook: je moet onthouden wat je op een bepaald moment moet doen, en tegelijkertijd moet je dingen uit je planning uitvoeren. En zéker als er iets wijzigt in je planning is je werkgeheugen op volle kracht bezig.

Je werkgeheugen is echter enorm kwetsbaar. als je een telefoonnummer moet onthouden tot je een briefje hebt gevonden, hoop je dat er niemand iets aan je vraagt, want dan is het nummer uit je hoofd verdwenen...
Ook is het werkgeheugen niet groot:  je kunt er maar een paar dingen in opslaan. Alles wat teveel is, vergeet je.

Dat was dus wat er afgelopen week bij mij gebeurde... Ik moest (of wilde) teveel onthouden, waardoor ik delen van mijn planning niet meer overzag. Heel simpel: ik had de wijzigingen in mijn planning moeten noteren, in plaats van te denken "ach, dat onthoud ik wel"....

Zie, ik trap ook nog wel eens in een bekende valkuil. Maar het leuke is: mijn week begint vandaag opnieuw, dus deze week overkomt me dat niet meer 🙂

Succes met plannen,
Elvira

PS: een goede planner naast je agenda vermindert de druk op je werkgeheugen. Je moet hem natuurlijk wel zelf invullen en aanpassen, maar toch helpt het om aan het begin van de week al redelijk in je hoofd te hebben hoe de week ongeveer zal verlopen.