prikkels

Prikkels (overprikkeldheid) en tijd

prikkels

beeld uit youtube-video (klik op foto of zie onder)

Vandaag is het de dag van de overprikkeling. We kennen het allemaal wel: vermoeidheid door teveel lawaai, de hele dag beeldbellen, of drukte op een feest. Een hele groep mensen heeft meer last van prikkels dan gemiddeld: zij zijn extra gevoelig voor licht, visuele patronen, geur, bewegingen en geluid. Bijvoorbeeld door hersenletsel, AD(H)D of “zomaar”. Zij verwerken prikkels op een andere manier en kunnen daar op diverse manieren hinder van ondervinden in hun dagelijks leven. Vaak kost het meer moeite en tijd om de prikkels te verwerken en het verwerken van de prikkels verloopt vaak ook anders dan bij mensen die er geen last van hebben.

Doordat de verwerking van informatie in het brein anders verloopt, is het omgaan met tijd vaak ook lastiger. Externe en interne prikkels leiden hen af, waardoor veel activiteiten meer tijd kosten dan ze vooraf hadden ingeschat. Maar ook is bij veel van deze mensen het gevoel voor tijd minder nauwkeurig. Plannen en het organiseren van hun dag dus ook. Als je van nature minder tijdsbesef hebt, móet je je activiteiten wel plannen, want anders is de week zo weer om.

Elvira Pont

Zelf weet ik daar alles van. Ik ben behoorlijk prikkelgevoelig en mijn eigen tijdsbesef is dramatisch. Maar ik heb wel twee bedrijven en een gezin, dus mijzelf daar zomaar bij neerleggen is geen optie. Prikkelgevoeligheid en tijdsbesef zijn aangeboren en zijn beide is eigenlijk niet te verbeteren. Maar ik heb toch geleerd hoe ik ervoor kan zorgen dat ik op tijd kom en meestal de dingen heb gedaan die ik moet en wil. Het kán dus wel.

Een goede planning maken - niet met losse trucjes, maar op mijn eigen manier – is daarbij essentieel.

Met Planningwize wil ik mensen helpen om erachter te komen wat wél voor hen werkt. Een online training die hen stap voor stap door dat proces leidt is daarvoor de basis. En met breinvriendelijke, prikkelarme planners die hen helpen. Niet zwart-wit want daarbij is voor veel mensen het contrast juist veel te groot. Daarom heb ik voor de Planningwize gekozen voor sepia tinten en rustige afbeeldingen.

Maar het start met inzicht: waar loopt het nou eigenlijk vooral mis als ik uitstelgedrag vertoon of mijn taken niet binnen de normale tijd af krijg. Om erachter te komen welk type planner iemand is, kan hier een test worden gedaan: 

Van daaruit kun je oplossingen bedenken en kun je op een eigenwijze manier gaan plannen, om op een betere manier om te gaan met (jouw valkuilen ten aanzien van) tijd en er zo meer grip op te krijgen.

Succes met plannen!
Elvira

PS: Om een indruk te krijgen van overprikkeldheid zet ik hieronder een prachtig filmpje van een overprikkelde jongeman.