Mijn resultaten – vooral “Veelzijdig”-type

 

Uitslag: jij bent vooral een “Veelzijdig” type

 

Jij weet veel, kunt veel en wilt veel en liefst alles tegelijk. Je kunt snel denken, associeert veel en verzint creatieve oplossingen. Je bent een (be-) denker en kunt grootse plannen hebben. Je gaat van de ene activiteit naar de andere, vaak zelfs zonder iets eerst af te maken.
Je mist focus op datgene wat er echt toe doet.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen die jou daarbij kunnen helpen. Zodat je je meer kunt richten op wat belangrijk is voor jou.

Kenmerken van een “Veelzijdig”- type

Jij weet veel, kunt veel en hebt vaak veel energie. Mensen vragen zich vaak af hoe jij toch alles voor elkaar krijgt! Je kunt snel denken en verzint creatieve oplossingen voor problemen. Jouw brein associeert gemakkelijk, waardoor je een bijzondere kijk hebt op situaties en informatie met elkaar in verband kunt brengen.

Maar dit maakt je ook vrij impulsief: je ziet iets en hóp je brein gaat weer een andere kant op. Daardoor kan het lastig zijn om iets af te maken voor je aan iets anders begin. Het is allemáál zo leuk of belangrijk…
Soms doet jouw brein het tegenovergestelde: je gaat in de hyper-focus. Dat betekent dat je je alleen kunt richten op 1 ding en al het andere moet dan wijken. Je kunt dan tot diep in de nacht doorgaan, net zolang tot het af is.

Plannen is een complexe denkvaardigheid

Bij het plannen spelen veel denkvaardigheden mee, waarmee we ons plangedrag sturen. Om er een aantal te noemen: jezelf een beetje kunnen afremmen, het richten en volhouden van je aandacht bij een taak, het hebben van prioriteiten en doelgericht gedrag. En dat zijn nou net niet de dingen waar jij zo goed in bent…

Niks echt af

Als je aan veel dingen tegelijkertijd werkt, moet je brein steeds overschakelen. Dit kost veel meer energie dan wanneer je alles achter elkaar af zou maken. Uiteraard kost het je ook tijd, want het kost toch even wat tijd om er steeds weer “in” te komen. En uiteindelijk heb jij dan het gevoel dat je moe bent van alles wat je deed, maar dat er niks echt af is…
Ik denk dat je het fijn zou vinden als je iets meer focus zou hebben op de dingen die echt af moeten of die belangrijk zijn voor jou. Met de tips hieronder gaat dat zeker lukken!

Dit gaat jou helpen aan meer focus

– Jouw persoonlijke “schijf van vijf”: wat zijn de 5 meest waardevolle dingen in jouw leven? Jij vindt veel leuk en belangrijk, maar ook jij hebt maar 24 uren in een dag. Je kunt dus beter kiezen waar jij je kostbare tijd aan wilt besteden. Ik heb een handige tool voor je gemaakt die je eenvoudig kunt invullen. Gebruik je schijf van vijf elke keer als je met je planning bezig gaat.

– Een planner met de dagen op een lijn, die ervoor zorgt dat je een goed overzicht hebt in wat je moet en wilt doen die week. Een te strakke planning is bij jou gedoemd te mislukken: je hebt gewoonweg wat “speelruimte” nodig. Maar je kunt wél leren om afspraken te maken met jezelf. Die afspraken plan je in grote lijnen in, waardoor je overzicht hebt over je week en meer focus op je prioriteiten. Je bent dan minder geneigd om te impulsief met weer iets nieuws te beginnen.

– Een hulpmiddel voor het maken van deeltaken. Als jij een grote, vage taak inplant, moet je op dat moment eigenlijk nog gaan bedenken wat je moet doen. Dat is voor jouw brein niet handig, want het geeft ruimte om iets héél anders te gaan doen. Zorg er daarom voor dat je jezelf wel een duidelijke opdracht geeft. En het is ook fijn als je dingen kunt afstrepen omdat ze gedaan zijn.

– Een prioriteitenplanner: zorg dat je altijd weet wat je écht moet of wilt doen, passend bij je “schijf van vijf”. Dit is gemakkelijker dan je denkt, als je weet hoe je dit doet. De prioriteitenplanner geeft je een kristalhelder overzicht.

– Voor jou werken losse to do lijstjes niet! Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat jij altijd veel meer to do lijstjes hebt dan je kunt overzien. Dus noteer wél wat je moet doen, maar zet dit in een notitieboek en het liefst in een mindmap. En maak daar dan meteen een prioriteitenplanning voor, zodat je niet alles tegelijkertijd wilt gaan doen.

– Belangrijk voor jou: zorg voor een manier om je planners en lijstjes bij elkaar op te bergen, maar wel zo dat ze in het zicht blijven. Dat wordt je basisplaats voor alles wat je moet doen. Want jouw associatieve brein gaat anders bij elk briefje weer met een andere taak aan de haal en dat wil je voorkomen.
Dus zorg voor 1 plek waar je alles rond plannen en planning bewaart. Bijvoorbeeld op een prik-/klembord aan de muur of in de planningwize-map.


Speciaal voor jou:

close

Elke maand een Planningwize Momentje voor Veelzijdige types !
Krijg elke maand tips en herkenning, speciaal voor jou als Veelzijdig type.