flow timer

De “Emphasis Flow Timer”, is dat wat?

emphasis flow timer

Als je het lastig vindt om tijd in te schatten, kan een timer je helpen. Ik vertelde je al over de “pomodori-techniek”. Die is gebaseerd op een kookwekker, maar zelf kan ik écht niet tegen het getik van zo’n ding. Gelukkig zijn er veel apps die een beter alternatief zijn. Om je een beetje te helpen bij het zoeken in de app-jungle, zet ik de komende weken steeds een review van een timer app op de site. De derde app-review, na de Visual Timer en de Flat Tomato, is van de "Emphasis Flow TImer". Emphasis betekent nadruk en het principe "Flow" ken je waarschijnlijk wel. Het wil de nadruk leggen op jouw flow en dat spreekt me meteen aan. De zwarte vormgeving in de app-store vind ik minder, maar daar laat ik me maar even niet door afleiden.


Net als de Flat Tomato doet deze precies wat in de Pomodori techniek wordt aangeraden: 25 minuten werken en dan 5 minuten "pauze". Na een zelf in te stellen aantal van deze blokken heb je in plaats van 5, 15 minuten pauze.
In deze app kun je zelf aangeven of de pauze automatisch start. Je kunt dus ook net iets later met je pauze starten zodat je die ene zin nog even kunt afmaken.

Je kunt de tijdblokken net zo lang maken als je wilt en ook de pauzes kun je langer of korter maken.

De vormgeving is rustig en duidelijk en je kunt uit veel kleuren kiezen om het naar je zin te maken.

emphasis flow timer


Je start de Emphasis Flow Timer door erop te tikken; de rest gaat vanzelf. Tik je er nog een keer op, dan pauzeer je de timer. Dat is heel fijn, want dan loopt niet meteen alles in de soep als er iemand aan de deur is of als je dochter even iets wil vertellen.
Wil je stoppen met het tijdsblok omdat je eerder klaar bent met de taak (ja, sóms gebeurt dat 🙂 ) dan tik je en houd je wat langer vast. Je kunt kiezen voor "cancel timer" of "finish work session". Je springt dan meteen naar de pauze.

emphasis flow timer-pauze

Daar heb ik meteen even gebruik van gemaakt met een kopje koffie en aan het eind van de korte pauze kreeg ik een vriendelijk pingeltje dat de pauze om was. Met een tip startte ik de nieuwe sessie.


In tegenstelling tot de Flat Tomato geeft de Emphasis Flow Timer geen melding als ik even een spelletje op mijn mobiel doe tussendoor. Dat heb ik natuurlijk alleen even voor deze review gedaan om uit te proberen wat er dan gebeurt 😉


Ik heb mijzelf aangemeld met mailadres en wachtwoord en daarmee kon ik de app nog iets meer personaliseren. Leuk, maar voor de werking ervan voegt dat niets toe.


Zoals ik in de review vande Flat Tomato vertelde, maak ik toch graag even iets af als na (bijvoorbeeld) 25 minuten het belletje rinkelt. Omdat de pauze niet automatisch hoeft te starten, gaat dat niet van mijn pauzetijd af en dat bevalt mij persoonlijk goed. Alleen even opletten dat ik dan niet echt doorga met mijn taak, maar wel even die pauze pak. 


Deze timer bevalt mij beter dan de Flat Tomato, en ook dan de Visual Timer. Die laatste vind ik wel fijn bij bijvoorbeeld een les aan een leerling of een gesprek met iemand. Maar als ik werk aan een taak, zoals nu, dan werkt de Flat Tomato of deze app beter. 

Vergeleken met de Flat Tomato is deze Emphasis Flow Timer veel simpeler en nét iets persoonlijker in te stellen. Het tikken of vasthouden is intuïtiever, waardoor de app eigenlijk direct doet wat je wilt.


Mijn absoluut favoriete app als je meer inzicht in je tijd wilt krijgen en meer tijdgevoel wilt ontwikkelen.


Conclusie:

De Emphasis Flow Timer app krijgt van mij een 10.

Gebruiksvriendelijkheid: 10
Aanpasbaarheid: 10
Mogelijkheden: precies goed: niet te veel, niet te weinig


* Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij, alsmede het feit dat men de activiteiten succesvol uitvoert. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Bron: Wikipedia