persoonlijkheid

Daar zitten we dan…

Daar zitten we dan. Of, als je een vitaal beroep hebt: juist niet. Deze veranderde en veranderende wereld is nieuw voor ons allemaal en dan komt echt naar boven hoe jij met veranderingen om kunt gaan. Je ware persoonlijkheid komt in stressvolle tijden meer naar voren. Dat kan behoorlijk confronterend zijn óf juist goede dingen in je los maken.

Als je vooral een “wik-en-weeg”-type* bent is dus mogelijk dat je nóg meer twijfelt aan wat je moet doen, waar je goed aan doet. Maar het kan ook dat je juist goed afweegt hoe jij met deze situatie om zal gaan, en niet als een kip zonder kop besluiten neemt.

Een “oog voor detail”-type kan nu extra veel last hebben van veranderingen. Niets gaat meer zoals je gewend bent en je bent de grip kwijt op alles wat eerst normaal was. Maar misschien ben jij juist nu wel degene die snel weer een nieuwe “normaal” creëert, houvast geeft aan je omgeving.

Ben je vooral van het “veelzijdige” soort, dan bestaat de kans dat je teveel informatie opneemt en opzoekt, waardoor je overprikkeld en overbezorgd raakt. Maar… misschien zorgt het er nu juist ook voor dat je snel kunt schakelen en aanpassingen doet om er het beste van te maken.

Een “in time” type heeft weinig overzicht in alles wat er gebeurt en heeft misschien de neiging om de kop in het zand te steken. Maar het is ook mogelijk dat je juist nu de rustige basis bent voor anderen en kijkt hoe je nu op dit moment anderen het best kunt helpen.

(*Heb je de test nog niet gedaan? Doe hem HIER)

persoonlijkheid

Ikzelf merk dat in mijn werk mijn “veelzijdige” kant extra naar boven komt. Ik schakelde snel om te zorgen dat ik zo normaal mogelijk dóór kon. Met mijn leerlingen (ik werk veel met kinderen en jongeren) en met Planningwize wil ik graag zo normaal mogelijk verder, zodat ik de regelingen van de overheid niet nodig heb.

Planningwize is al digitaal, maar voor Obalo (mijn praktijk voor kinderen met leerproblemen) moest ik even snel oplossingen bedenken: ik ging met mijn collega’s van de ene dag op de andere online met mijn leerlingen aan de slag. Snel schakelen en weer dóór!

Thuis daarentegen… ben ik echt “in time”. Nadeel: er komt weinig uit mijn handen. Voordeel: het is lekker relaxed 🙂


Ik merk dat veel mensen nu de tijd nemen om zich te verdiepen in hun eigen manier van plannen. De planningwize-planners op bol.com vliegen de deur uit en ik krijg foto’s toegestuurd van mensen die hun plan-map nu helemaal (“eindelijk”) goed aan het inrichten zijn. Leuk om te zien en goed bezig!
Ver vooruit plannen is nu niet mogelijk, maar je dagactiviteiten inplannen wel. En dat is verstandig, zéker als je met meer mensen in huis bent.

Hoe dan ook: focus op het positieve dat nu in jezelf naar boven komt. En bekijk alles van dag tot dag. Vanochtend, bij WNL op Zondag, was Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer te gast om te vertellen over de bijdrage van defensie tijdens de corona-crisis. Mensen bij defensie zijn gewend om te gaan met onzekerheid en hem werd gevraagd hoe je zoiets doet. Zijn antwoord was dat je moet handelen naar de informatie die je nú hebt. Ook al is die morgen misschien anders, ook al is die niet volledig. Het is het enige dat je hebt. Misschien herken je dat al bij jezelf en anders heb je er wellicht iets aan. Ik vond het een mooi advies.

Succes met plannen en blijf gezond,

Elvira

Interessant? 

Meld je aan, doe de test en krijg elke 1-2 weken mijn blog in je mailbox