Hoe een tomaat je kan helpen bij het inschatten van tijd

Hoe een tomaat je kan helpen bij het inschatten van tijd 

Vervelend is dat hè: dat taken vaak meer tijd kosten dan je had ingeschat! Niet iedereen is daar even goed in: dat is gewoon een kwestie van aanleg: veel mensen hebben helaas geen briljant tijdsbesef.

Gelukkig zijn er wel wat technieken die je kunt toepassen om het beter te gaan leren. Want als je wat nauwkeuriger kunt inschatten hoe lang je met iets bezig bent, dan klopt je planning beter en heb je minder stress om alles wat je nog moet en wilt doen.

Een van de beste technieken ooit is het inzetten van een timer. Het geeft in het begin éven wat extra stress, want je krijgt het gevoel dat je opgejaagd wordt. Maar echt: na een poosje merk je dat je beter weet wat binnen de tijd past en dat je je best gaat doen om het in die tijd te redden. Zo ga je steeds vaker afkrijgen wat je wilt.

Hoe werkt dat nou, zo'n timer?
We weten dat mensen zich ongeveer 25 minuten functioneel kunnen concentreren op een taak. Lukt jou dat (veel) langer, dan ben je in een "hyperfocus", wat wel lekker kan voelen, maar die je echt te veel energie kost. Die 25 minuten werkt echt het best. Zomaar een wekker zetten is niet handig: je moet wel weten wat je doel is in die tijd.

Zo werkt deze techniek:

1. Je bedenkt welke (deel-)taak je in de komende 25 minuten af wilt krijgen

2. Je stelt je daar helemaal op in 

3. Dán zet je een wekkertje. 

4. Na die 25 minuten neem je een mini-break. Ook als je niet klaar bent! Het liefst beweeg je even, haal je iets te drinken en kijk je een paar seconden in de verte.


En dan stel je weer een doel voor de volgende 25 minuten.

pomodori


Dit heet de "pomodori-techniek", naar de bekende tomaat-kookwekker (pomodori is Italiaans voor tomaat), vandaar de titel van deze tip. Ik zou je overigens niet aanraden een echte kookwekker te gebruiken: het getik maakt mij in elk geval stapelgek, en ik schrik me te pletter als de wekker afgaat. Daar hebben we tegenwoordig stapels apps voor. Zoek zelf apps (bijvoorbeeld Flat Tomato of de Visual Timer), lees reviews en test ze om er een te vinden die jou het beste helpt.


Probeer de Pomodori techniek eens een poosje uit en ga dan bij jezelf na of en hoe dit voor jou werkt. 


Succes met plannen!


PS: het is handig om je bevindingen een poosje bij te houden, zodat je een volgende keer beter weet hoeveel tijd een bepaalde taak kost. Maak je bijvoorbeeld regelmatig een blog, dan weet je na een poosje wel hoeveel tijd je daar gemiddeld mee bezig bent. En dat kun je dan weer opnemen in je planning.
Houd het bij in notitieboek of op een weekplanner. Of bewaar alles bij elkaar in de Planningwize planner.


Oja: wil je écht leren om eigenwijs en effectief te plannen? Kijk dan eens HIER.