Uitstelgedrag bij veelzijdige types: een geval apart

Een Veelzijdig type vindt heel veel dingen leuk en interessant. Veel prikkels komen binnen en daarom is ze snel afgeleid en springt makkelijk van het een naar het ander. Ze heeft vooral moeite met focus.

Ja hoor, het is mij nu ook overkomen: ik heb corona. Het valt gelukkig alles mee tot zover, maar ik ben heel erg moe. Vooral lichamelijk en dat is wel lastig: mijn "veelzijdige ik" wil eigenlijk van alles doen, maar mijn lijf gooit even roet in het eten. Maar toch is het me gelukt: een blog over uitstelgedrag bij Veelzijdige types. 

Zoals je weet zitten er in het hoofd van een veelzijdig type heel veel plannen en dingen om te doen. En op het eerste gezicht lijkt het alsof ze áltijd bezig is. Dus uitstelgedrag, dat past niet bij haar, toch?
Niets is minder waar.... want doet de 'Veelzijdige' wel wat op dat moment eigenlijk gedaan moet worden?

Keuzes maken

Een veelzijdig type heeft zoveel ideeën en taken in haar hoofd, dat ze eigenlijk constant keuzes moet maken. Ook zij heeft namelijk maar 24 uur in een dag. Maar het lastige is, dat het haar ook de mogelijkheid geeft om heel druk te lijken, maar de verkeerde dingen te doen. In elk geval de dingen uit te stellen die eigenlijk gedaan moeten worden.

Vaak worden de taken uitgesteld waar je op de een of andere manier tegenop ziet. De belangrijkste reden voor jou om iets uit te stellen is dat je taak te groot is. Je kunt de taak niet overzien en het lijkt alsof het een te grote horde is. Je maakt andere taken dan heel belangrijk in je hoofd; je bent een stér in het verzinnen van redenen waarom je toch echt eerst je kamerplant moet stekken, vóór je aan dat lastige verslag begint.

Dat gezegd hebbende - het is vaak ook een kwestie van ergens zin in hebben of inspiratie hebben voor iets anders dat dat wat op je planning staat. En daar is natuurlijk geen bezwaar tegen, zolang je daar maar wel rekening mee houdt in je planning.

Tips tegen uitstelgedrag

  • Zorg voor heldere doelen: wat is écht belangrijk en wat wil je ermee bereiken?
  • Segmentatie is het allerbelangrijkste voor jou: zorg voor DABjes: Doelgericht Af te Strepen Brokjes". Zorg ervoor dat de "brokjes" overzichtelijk zijn en zorgen dat je er niet tegenop gaat zien.
  • Plan flexibel en wees niet bang om geplande taken om te wisselen als je voor een andere taak vandaag toevallig wat meer inspiratie hebt.


Als je beter voorbereid bent op je taak en de lengte daarvan, heb je minder de neiging om de taak uit te stellen. Dus met deze tips gaat het je lukken. 

Natuurlijk "ben" je niet alleen een Veelzijdig type. Weet je in welk type je jezelf nog meer herkent? Meld je dan even aan voor de momentjes die daarbij horen, zodat je nog meer tips krijgt die bij je passen. 

Succes met plannen!
Elvira

later