oog voor detail

Uitstellen? Dat doet een oog-voor-detail type niet. Toch?

Een Oog-voor-Detail type wil graag doen wat ze denkt dat anderen van haar verwachten. Ze is perfectionistisch en krijgt daardoor niet alles op tijd gedaan.. Vooral niet de dingen die voor haarzelf belangrijk zijn.

Als Oog-voor-detailtype ben je een beetje een vreemde eend in de bijt. Want uitstellen, dat doe je echt niet zo vaak! Je wilt namelijk graag aan de verwachtingen van anderen voldoen, en als je iets te laat af hebt, doe je dat dus niet. Je zult er dan ook van alles aan doen om op tijd te beginnen. Behalve... 

1. als het gaat om dingen voor jezelf óf voor vrienden bij wie je weet dat ze niet boos worden

2. als het je niet helemaal duidelijk is wat er van je wordt verwacht.

Die eerste hebben we de vorige keer al besproken, maar de tweede is ook belangrijk voor je! Want als iemand er stress van krijgt dat iets niet op tijd klaar is, dan ben jij het wel....

oog voor detail

Uitstel als het niet duidelijk is

Het is voor iedereen lastig om ergens aan te beginnen als je niet precies weet wat je moet doen. Want wanneer is het dan goed, wanneer is het dan af, wanneer is iemand tevreden? Je bent normaal best heel goed in het opbreken van een taak zodat je weet waarmee je moet beginnen, maar zonder deze duidelijkheid lukt dat niet meer goed. Je blijft een beetje ronddraaien en alle scenario's komen langs. Je kiest een scenario - want je bent geen twijfelkont - maar het lukt toch niet goed om er echt mee aan de slag te gaan. Hierdoor komt de rest van jouw planning ook in gevaar en dat levert jou veel stress op. Maar gelukkig kun je er eenvoudig iets aan doen!


De belangrijkste tip tegen jouw uitstelgedrag

Als je jezelf "betrapt" op uitstelgedrag, dan is inzicht het belangrijkste: hoe komt dit eigenlijk? Klopt het dat ik niet goed weet wat er van me verwacht wordt? Of is het iets wat "alleen" voor mij belangrijk is, waardoor ik het voor me uit schuif?

Is de conclusie dat het je niet echt duidelijk is, vraag dan om verduidelijking! Het lijkt een open deur, maar jij als oog-voor-detail type zal dat toch niet zo snel doen. Maar mensen verwachten echt niet van jou dat jij alles weet of dat jij helderziend bent. Sterker nog: een beetje kwetsbaarheid wordt vaak erg op prijs gesteld. Dus: gewoon even doen!


Als je goed weet wat er van je verwacht wordt, heb je minder de neiging om de taak uit te stellen. Dus als je het even vraagt, gaat het je zeker lukken. En dat gaat je veel stress schelen!

Natuurlijk "ben" je niet alleen een Oog-voor-detail type. Weet je in welk type je jezelf nog meer herkent? Meld je dan even aan voor de momentjes die daarbij horen, zodat je nog meer tips krijgt die bij je passen. 

Succes met plannen!
Elvira

uitstel