later

Uitstellen is alleen iets voor pubers, toch?

luieren

Een van de meest voorkomende ergernissen van ouders bij pubers is het uitstelgedrag. Het brein van pubers is nog niet helemaal klaar en daardoor kunnen ze vaak minder rationele keuzes maken. Kunnen ze niks aan doen. Maar irritant is het wel, als je als ouder je kind steeds op zijn mobiel bezig ziet, terwijl hij eigenlijk zijn Engels proefwerk moet leren. En ook als je weet dat er een Sinterklaasgedicht op tijd af moet zijn, maar je dochter steeds zegt: "jahaaa, doe ik stàhàks". Je kunt je niet voorstellen dat hij of zij niet gewoon even eerst doet wat echt moet.

Met ons volwassen brein weten we wel beter. Toch...?? Of zijn wij eigenlijk stiekem ook pubers? Want wij volwassenen stellen heel erg vaak belangrijke taken uit. Ook al heeft het soms echt heel nare gevolgen, tot grote ruzies of ontslag aan toe!

Uitstellen is menselijk

Uitstelgedrag is menselijk en is over de hele wereld te zien: 1 op de 5 mensen heeft er (echt) last van. Er is zelfs een twee-jaarlijkse "Procrastination (=uitstelgedrag) Research Conference" voor psychologen!

Wat zo vreemd is, is dat je jezelf er echt van kunt overtuigen dat het veel belangrijker is om nu even de vaatwasser uit te pakken, dan dat je die ene belangrijke klant belt. Dat je écht even eerst je hele mailbox moet opschonen, voor je aan het verslag begint.

Dat heeft verschillende oorzaken (lees mijn blogs maar eens over uitstelgedrag) maar de belangrijkste is dat je op een bepaald level tegen de taak opziet. Misschien ben je een trage starter en weet je dat het "eeuwen" duurt voor je echt op gang bent. Misschien is de taak te groot, te spannend of domweg vervelend. Of is het niet echt duidelijk wat je moet doen.
Per plantype is daar overigens vaak ook nog een achterliggende oorzaak; daar zal ik je de komende weken over schrijven.


Hulp

Als de problemen echt heel groot zijn, dan is het van belang om hulp te zoeken. Om samen met iemand te gaan onderzoeken wat bij jou vooral de oorzaken zijn en oplossingen te vinden. Als je wilt, kan ik je daarbij helpen.

Zijn jouw uitstelproblemen lastig, maar nog wel te overzien, dan kun je dit doen:

  1. Bepaal de eerste stap. Spreek met jezelf af dat je nu alleen de eerste stap hoeft te zetten. Stofzuigen uitstellen? Zet eerst alleen de stofzuiger klaar. Verslag uitstellen? Zet op je computer alleen eerst het document vast klaar.
  2. Leg jezelf uit wat het je oplevert als je de taak afhebt. Schrijf het desnoods even op.
  3. Vertel jezelf wat jouw sterke karaktereigenschappen zijn

De laatste is iets om echt niet over te slaan: uit onderzoek van twee Nederlandse en een Oostenrijkse universiteit blijkt namelijk dat het naar boven halen van sterke karaktereigenschappen echt kan helpen. Vooral als je jouw "zelfsturende ik" inzet om je "uitstellende ik" overtuigen dat het beter is om toch echt te beginnen.