op tijd

Ben jij een In Timer? Zo kom je op tijd!

Een In Time persoon is zich van iedereen het minst bewust van tijd. Ze kan er heerlijk in verdwijnen en er ook vreselijk in verdwalen. Ze zal sneller vergeten om iets te doen en komt vaak (veel) te vroeg of (veel) te laat.

Wat kan het toch heerlijk zijn, ons brein. Ja "ons" brein, want geloof me, ik ben vaak een echte "In Timer". Het ís dat de wereld om ons heen tijd zo belangrijk vindt, maar onze hersenen vinden dat meestal he-le-maal niet. We doen het liefst ons ding, zonder met de tijd rekening te hoeven houden. En moeten we dat wél, dan kan dat best stress opleveren. Waar een ander een soort interne klok lijkt te hebben, ontbreekt die een beetje bij ons. Dat is vaak heerlijk relaxt. Maar niet als je ergens op tijd moet zijn. Hoe laat moet ik eigenlijk weg? En oh jee.... ik heb helemaal geen cadeautje gekocht voor de verjaardag van vanmiddag...

Kijk vóóruit en plan àchteruit

Ik begin vandaag met de allerbelangrijkste tip die ik je maar kan geven: kijk vóóruit en plan àchteruit.

Kijk vooruit door te zorgen dat je de belangrijkste dingen in je hoofd hebt. Zet die goed op een planner die je in het zicht hangt en kijk er bewust regelmatig naar. Bewust: dus kijk wanneer het is, hoe lang het nog duurt voor het zover is en of je er voor die tijd nog iets voor moet doen. Dat zet je op je to-do lijstje of liever nog: in je digitale agenda, zodat die je een herinnering kan geven: "cadeautje kopen voor Jantje!"

Plan achteruit zorgt ervoor dat je niet zo snel te laat komt:

  1. Hoe laat moet je er (echt) zijn?
  2. Hoe lang duurt het voor je echt binnen bent? Is er bijv. een enorme parkeerplaats, is die verder weg of weet je nog niet of je dichtbij kunt parkeren?
  3. Hoe lang duurt de reis? Rekening houdend met tegenvallend verkeer?
  4. Hoe laat moet je dan uiterlijk vertrekken?
  5. Hoeveel tijd kost het je om je klaar te maken? Pak je bijv. snel even je jas, of heb je altijd even werk voor je de deur uit gaat?

Nu weet je wat de starttijd is van je vertrek om echt op tijd te zijn 🙂